Het Burgerschapsonderwijs is in de wetgeving vastgelegd. In het Onderzoekskader van de Onderwijsinspectie werd al aandacht besteed aan Burgerschapsonderwijs, sinds 2021 wordt er meer toezicht gehouden op de uitvoering van jullie Burgerschapsonderwijs.
Er is inhoudelijk dus niet zoveel veranderd. Maar we kunnen ons voorstellen dat je zeker wilt zijn van je verantwoording over jullie Burgerschapsonderwijs.
Roerconsult ondersteunt scholen in het primair onderwijs (PO) en het voortgezet onderwijs (VO) bij de inrichting, uitvoering en monitoring van eigentijds en effectief burgerschapsonderwijs. Met een stevige pedagogische en didactische basis biedt Roerconsult concrete handvatten waarmee scholen voldoen aan de wettelijke eisen én een betekenisvolle invulling geven aan de burgerschapsopdracht.
-
1 op de 10 leerlingen voelt zich niet veilig genoeg om zijn mening te geven.
-
60% van de scholen kreeg een herstelopdracht voor burgerschapsonderwijs.
-
Activiteiten zijn er genoeg — maar samenhang, richting en impact ontbreken.
Daarom biedt Roerconsult een bewezen aanpak die werkt: de LesSpiegel Monitor Burgerschap. Deze tool bevat valide vragensets voor:
-
Vaardigheden (zoals samenwerken, kritisch denken en communicatie)
-
Attitudes (zoals een democratische houding en respect voor diversiteit)
-
Kennistoetsing (rechtsstaat, democratie, wereldburgerschap)
De monitor is gebaseerd op de eigen onderwijspraktijk, waardoor het perfect aansluit bij de identiteit en ambities van de school.
Over de LesSpiegel
De LesSpiegel wordt gebruikt om burgerschapsonderwijs systematisch te monitoren. Het geeft scholen inzicht in hoe leerlingen burgerschapsvaardigheden, attitudes en kennis ontwikkelen. Dit helpt scholen niet alleen om hun onderwijs te verbeteren, maar zorgt er ook voor dat ze voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. De monitoring met de LesSpiegel is ontwikkeld voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs, en kan worden toegepast vanaf groep 5.
Roerconsult biedt een complete ondersteuning aan scholen die met de LesSpiegel werken, waaronder:
-
Analyse van het burgerschapsonderwijs op basis van verzamelde data.
-
Een koppelschema waarmee scholen hun curriculum kunnen afstemmen op de inspectienormen.
-
Een betrouwbare monitor, die is afgestemd op de schoolpopulatie.
-
Duidelijke rapportages en aanbevelingen om inzichtelijk te maken waar de school staat en welke vervolgstappen mogelijk zijn.
-
Zelfevaluaties voor het team om ook de professionele cultuur rondom burgerschap te versterken.
-
E-learning modules en webinars voor verdere professionalisering.
LesSpiegel Chatbot
Nieuw is de LesSpiegel Chatbot: een innovatieve en toegankelijke manier voor leerlingen om te reflecteren op burgerschapsvraagstukken. Via een chatgesprek met een professionele chatbot beantwoorden leerlingen vragen die aansluiten bij hun leefwereld én de wettelijke kerndoelen voor burgerschap.
Deze werkwijze helpt scholen bij:
-
Het verzamelen van leerlingperspectieven;
-
Het onderbouwen van hun burgerschapsbeleid;
-
Het voldoen aan de inspectie-eisen op het gebied van monitoring;
-
Het versterken van het bewustzijn en de betrokkenheid van leerlingen bij maatschappelijke thema’s.
Voor wie
Schoolleiders, leraren en intern begeleiders in het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO) die hun burgerschapsonderwijs willen versterken en op een eigentijdse manier inzicht willen krijgen in leerlingontwikkeling.
Vorm
Training, begeleidingstraject, digitale monitoringstool (LesSpiegel), LesSpiegel Chatbot, e-learning en webinars.
Uniek aan dit aanbod
De combinatie van deskundige begeleiding, evidence-informed monitoring, e-learning én de inzet van AI via de chatbot maakt dit aanbod innovatief en goed toepasbaar in diverse onderwijscontexten. Het sluit aan bij de actualiteit en bij de behoefte van scholen om eigentijdse methoden in te zetten die leerlingen actief betrekken en scholen ondersteunen in hun kwaliteitszorg.
