Hoe voorkom je vaste, remmende patronen bij Onderwijskwaliteit?Het voorkomen van compulsieve patronen bij je werk in het onderwijs kan een uitdagende taak zijn, maar het is zeker mogelijk.

Compulsieve patronen zijn diepgewortelde gewoonten en reacties, bijna altijd gebaseerd op emoties, die mensen herhalen in reactie op bepaalde situaties of emoties.

We gaan in op een aantal stappen die je kunt nemen om deze patronen te voorkomen of te verminderen zodat er meer ruimte ontstaat voor het samenspel van intuïtie, ervaring en kennis:

 1. Kwalitatief zelfbewustzijn ontwikkelen: Het begrijpen van je eigen emotionele patronen is de eerste stap. Neem de tijd om te reflecteren op je emoties, gedachten en gedrag in verschillende situaties. Probeer je bewust te worden van welke patronen je wilt veranderen.

  Start met een 0-moment ergens op de dag en noteer welke emotie, welke gedachte en welk gedrag je had. Denk er niet te lang over na, vind er niks van, alleen noteren.


 2. Identificeer triggers: Identificeer de specifieke situaties of emoties die je compulsieve reacties uitlokken. Door deze triggers te herkennen, kun je jezelf voorbereiden op hoe je wilt reageren in plaats van automatisch te handelen.

  Herhaal stap 1 een week. Als het goed is, herken je triggers in je notities. Schrijf 1 trigger op.


 3. Zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf en begrijp dat het normaal is om menselijke emoties te ervaren. Schuldgevoelens of zelfkritiek kunnen compulsieve patronen versterken. Leer in plaats daarvan zelfcompassie te cultiveren.

  Welke gedachte zorgt ervoor dat er nieuwe gedachten ontstaan waardoor je je niet lekker in je vel voelt? 4. Gedragsverandering: Werk aan het veranderen van je reacties op triggers. Dit kan enige tijd en inspanning vergen. Probeer nieuwe, gezondere manieren van reageren te oefenen en zoek professionele hulp als dat nodig is, zoals therapie of counseling.

  Loop je vast? Lees dan even over mij en neem gerust contact op als je hulp wilt

 5. Ondersteuningssysteem: Betrek collegae bij dit proces. Ook zij werken met dezelfde menselijke mogelijkheden: het brein. Samen kun je elkaar ondersteunen en helpen gemotiveerd te blijven om compulsieve patronen te doorbreken. Dit is de eerste stap naar een Kwaliteitscultuur.


 6. Mindfulness en meditatie: Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan helpen je bewustzijn van je emoties te vergroten en je reacties op situaties te vertragen, zodat je bewuster keuzes kunt maken.


 7. Geduld: Het doorbreken van compulsieve emotionele patronen kan lang duren en er kunnen terugvallen optreden. Wees geduldig en begrijp dat verandering een proces is.


Onthoud dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben en niet te verwachten dat je onmiddellijk compulsieve patronen volledig kunt elimineren.

Het doel is om gezondere reacties te ontwikkelen en geleidelijk aan te groeien in een meer positieve emotionele gezondheid.

Begeleiding kan hierbij van grote waarde zijn, omdat je snel specifieke patronen kunt identificeren en aanpakken, om ze te veranderen. Stel je vraag aan ons en Suzette neemt contact met je op:Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Bij het aanvragen ga je akkoord met de coachingsvoorwaarden van Roerconsult B.V. Je vindt deze onderaan onze website.